Background Image
  • Start
  • Vakgebieden
  • Pedagogiek

Pedagogiek

Alle ouders hebben regelmatig vragen over hun kind, hun ouderrol of de opvoeding. Er zijn periodes waarin ouderschap als vanzelf gaat, maar ook momenten waarop je in opvoeding worstelt met je kind. Bijvoorbeeld als je een poos vooral ‘Nee!’ hoort, angstig gedrag ziet, problemen rondom eten of zindelijkheid ervaart, een baby hebt die veel huilt of vragen rondom scheiding of gezinsontwikkeling tegenkomt. In zo’n fase kan pedagogische ondersteuning je verder helpen. Pedagoge Meta Kierkels werkt praktisch, holistisch en realistisch en kijkt samen met ouders hoe zij hun kind kunnen helpen weer in een positieve ontwikkeling te komen.

Tags: Pedagogiek, Meta Kierkels

Een boze jongen die bang bleek

Liam is net 8 jaar geworden. Zijn moeder en hij hebben veel conflicten. Liam is vaak boos, trekt zich terug en zondert zich af. Liam vraagt aandacht door zijn boze buien en daardoor is er veel geschreeuw in huis. Hoe kunnen Liam en zijn moeder deze negatieve spiraal doorbreken?

Lees meer

Baby Jip wil niet slapen

Jip is een blond jongetje van 2,5 maand oud met schattige rode appelwangetjes. Omdat Jip nauwelijks slaapt hebben zijn vader en moeder mij gevraagd mee te denken. Jip zit bij moeder op schoot. Hij kijkt rond, zwaait met zijn armpjes, maakt pruttelende geluiden en zijn oogjes kijken gretig de wereld in. “Hij wil er graag bij zijn”, vertellen ze, “en hij wil niets missen en alles onderzoeken.

Lees meer

Gelukkig zegt mijn peuter 'Nee!'

“Neeeeeeeeeeheeeeeee!” schreeuwt het peutertje tegen zijn moeder. Het kind wil duidelijk andere schoenen aan, dan het paar dat zijn moeder hem aan zijn voetjes wil strikken. Het jongetje heeft een idee; een plan. En is vastbesloten dat uit te voeren. Maar moeder heeft ook een plan: warme voetjes op deze koude, regenachtige zomerdag. En daarvoor zijn stevige dichte schoentjes nodig. Als ze toegeeft, geeft ze de kleine spruit zijn zin en beloont ze hem voor zijn geschreeuw. Als ze stand houdt wint ze weliswaar deze strijd (met als toetje een huilend kind met dichte schoentjes) maar heeft ze de standvastigheid en vertrouwen op eigen gevoel van haar kleintje wellicht voorgoed gebroken. Gaat ze ‘nee’ zeggen of toegeven?

Lees meer