Background Image

Blog

Is melk goed voor elk?

Door Eline Kranen

Melk drinken wordt steeds minder logisch. Als je er over na denkt is het ook best vreemd dat mensen op volwassen leeftijd nog altijd melk drinken. We zijn het enige zoogdier dat dat doet en nog wel van een ander zoogdier ook! In veel andere landen drinken volwassenen geen melk. Maar in melk zitten toch belangrijke voedingsstoffen voor kinderen? Gezondheidsslogan “Melk de witte motor” en Joris Driepinter hebben ons geleerd dat je door elke dag 3 bekers melk te drinken sterke botten krijgt, omdat melk maar liefst 18 van de 22 essentiële voedingsstoffen bevat waaronder vitamine D, Calcium en fosfor. In 1977 is men gestart schoolmelk te subsidiëren, om het gebruik van melk te stimuleren. Toch wordt het idee dat melk goed is voor iedereen steeds meer in twijfel getrokken omdat:
·        In landen waar geen melk wordt gedronken niet meer botbreuken voorkomen dan in Nederland, omdat voldoende vitamine D, een optimale calcium-fosfor verhouding, een matige consumptie van eiwitten en voldoende beweging, botverlies voorkomen.
·         Steeds meer mensen lactose intolerant zijn, omdat we vanaf 4 jaar steeds minder enzymen (Lactase en renine) produceren, die nodig zijn voor de vertering en opname van lactose (melksuiker). Naarmate we ouder worden, zijn we dus steeds slechter in staat om melk te verteren en krijgen daardoor last van winderigheid, buikkrampen en diarree. 70-80% van de wereldbevolking (vooral Afrikanen en Aziaten) is lactose intolerant!
·         De melk van elk diersoort speciaal is ontworpen om in de behoefte van diens jongen te voorzien. Koemelk is voor kalfjes en bevat 300x meer caseïne (melkeiwit) dan moedermelk, waarin Lactoalbumine, dat baby’s goed kunnen verteren. Caseïne gaat in de mensenmaag klonteren en is daarom moeilijk te verteren. Bovendien kan dit eiwit van een ander dier juist allergische reacties oproepen, zoals opzwellende slijmvliezen. Dit uit zich in bv. een loopneus, aanhoudende keelpijn, bronchitis, terugkerende oorontstekingen.
·         Koemelk naast calcium en caseïne, door de intensieve veehouderij ook resten bevat van pesticiden, zware metalen, radio actieve stoffen, hormonen, groeibevorderende stoffen en antibiotica-resistente bacteriën. Dat wil niet zeggen dat je dood gaat van melk en zuivel helemaal uit je menu moet schrappen, maar je hebt het in principe niet nodig. Het hoeft geen officieel advies te zijn. Mensen hebben immers duizenden jaren kunnen overleven zonder melk.

WAT MOET JE ETEN WANNEER JE MELK SCHRAPT?
Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld wel een kleine hoeveelheid kaas, yoghurt, karnemelk of andere zure melkproducten te nemen, deze zijn beter te verteren omdat de lactose al grotendeels afgebroken door de melkzuurbacteriën, welke bovendien een gunstig effect kunnen hebben op de darmflora. Wanneer je ervoor kiest helemaal geen koemelk te gebruiken, of merkt dat koemelk niet goed voor je is, is het van belang dat je de voedingsstoffen in melk uit andere bronnen haalt, bijvoorbeeld uit dranken op basis van soja, rijst, haver, amandelen of noten. Eet meer groenten, peulvruchten, noten en zaden. Hier zit ook magnesium in, dat je ook nodig hebt voor gezonde botten en door anders te gaan eten krijg je ook veel vezels en andere voedingsstoffen binnen. Welke keuze je als ouder ook maakt, het blijft belangrijk om er zorg voor te dragen dat je kinderen voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, wanneer je melk of alle zuivel schrapt. Het is vooral belangrijk wanneer kinderen nog in de groei zijn. Als diëtist kan ik u daarbij helpen, zodat u gerust kunt zijn van een gezonde voeding en uw kind optimaal kan groeien.