Background Image

Blog

Kinderschoenen

Door Marijke van der Steen

Een veelgestelde vraag aan de kinderfysiotherapeut is: waar moet ik op letten bij het kopen van kinderschoenen? En vanaf welke leeftijd?
In principe heeft uw kind in onze cultuur pas echte schoenen nodig als hij of zij buiten goed los kan lopen. Het belangrijkste doel is bescherming van de voeten.
Jonge voeten moeten zich nog vormen. Daarom is binnenshuis lopen zonder schoenen ook nog belangrijk. De spieren leren de afwikkeling van de voet beter te maken en meer balanscorrecties in de voet en enkel te ontwikkelen. Dit proces gaat door zolang de voeten groeien.
Voor groeiende voeten is het van belang dat de schoenen de groei niet in de weg staan. Er moet dus voldoende ruimte zijn bij de teen (1-1,5 cm). De schoen moet de voet goed omvatten (niet binnenin schuiven of kiepen). Bij de hiel mag dit een steviger omvatting zijn (contrefort). De schoenzool mag een soepele afwikkeling van de voet niet in de weg staan, mn ter hoogte van de bal van de voet. Meestal wordt de voorkeur aan een leren schoen gegeven omdat dit ademt en je er minder snel zweetvoeten in krijgt.
Het komt voor dat kinderen veel moeite hebben met balans, een vlakke voetboog hebben of het naar binnen kantelen van de enkel niet gecorrigeerd krijgen met hun spieren. Dit kan verschillende oorzaken hebben. In dat geval willen we graag onderzoeken wat de oorzaak is. Het kan ook voorkomen dat uw kind snel klaagt over vermoeidheid bij wandelen. In sommige gevallen adviseren we steunzooltjes ism de podoloog. Meestal is het echter met goed passende schoenen en tijdelijke oefeningen voldoende te verbeteren. In het geval u een asymmetrie opvalt in het lopen (links vs rechts), is dat altijd een reden om te laten onderzoeken. Dat kan bij onze kinderfysiotherapeuten.


Tags: Nieuws