Background Image
  • Start
  • Vakgebieden
  • Ergotherapie

Ergotherapie

Ergotherapie is vooral gericht op de zelfredzaamheid van het kind, fijne motoriek en Sensorische Integratie. Als er een probleem is in een dagelijkse handeling, bijvoorbeeld aankleden, dan bekijkt de ergotherapeut wat wel en niet lukt. Dat kan bij aankleden bijvoorbeeld komen omdat het kind de ritsen of knoopjes niet dicht krijgt (fijne motoriek), de volgorde van het aantrekken van de kleding niet begrijpt (dyspraxie) of bijvoorbeeld zijn arm niet in de mouw gestoken krijgt (motoriek of lichaamsbeeld/propriocepsis of coördinatie). De ergotherapeut analyseert waarom het niet lukt en kiest samen met het kind vervolgens een geschikte leerstrategie waardoor het wel kan lukken.

Daarnaast onderzoekt en behandelt de ergotherapeut ook op het gebied van Sensorische Integratie (het samenwerken van de zintuigen) en de fijne motoriek, zoals schrijven. Ook is de ergotherapeut gespecialiseerd in het adviseren en aanvragen van hulpmiddelen, zoals bv: aangepaste stoelen, autostoelen, rolstoelen, fietsen, bestek, schoolmeubilair, laptop en spelmateriaal.

Tags: Ergotherapie, Irene Frencken, Henriette van Lin

Ik kan het zelf!

De meeste kinderen gaan van jongs af aan meewerken bij het aankleden en uitkleden en vergroten zo hun zelfredzaamheid. Als de ontwikkeling van de zelfredzaamheid niet zo vanzelf gaat, is dit vaak een teken dat er problemen zijn in bijvoorbeeld de motoriek, lichaamsbesef of ruimtelijk inzicht.

Lees meer

Fijne motoriek en schrijven

Wie schrijft die blijft? Problemen met schrijven komen bij kinderen op de basisschool steeds vaker voor; het handschrift is moeilijk leesbaar, het schrijftempo ligt laag of ze krijgen na een tijdje schrijven pijn aan de arm of hand.

Lees meer