Background Image

Fysiotherapie

Mijn kind loopt 'anders'. Is dat normaal?

We zien regelmatig jonge kinderen, waarvan ouders zich afvragen of de manier van lopen van hun kind 'normaal' is. Als een kind pas leert lopen zijn de voet- en beenspieren nog volop bezig met ontwikkelen. Ze zijn nog niet zo sterk en stabiel. Soms loopt een kind nog meer op de tenen; dat moet na een paar maanden veel minder worden. Jonge kinderen lopen ook nog veelvuldig met de voeten naar binnen of met platvoeten. Meestal is dit geen probleem. Mits het aan beide voeten ongeveer hetzelfde is en niet extreem. Als het goed is, neemt dit af met de leeftijd. 
Tot ongeveer 1,5 a 2 jaar heeft een kind relatief gezien O-benen. Daarna kan zich dit meer naar X-benen ontwikkelen. Rond een jaar of 7 verwachten we dat dit ongeveer is 'uitgelijnd'.
Als uw kind echt belemmerd wordt bij bv het rennen of vaak struikelt, dan is het raadzaam om samen te bekijken of spelenderwijs oefenen kan helpen. Als u twijfelt over het staan, lopen of rennen van uw kind: maak gerust een afspraak. Dan kijken wij met u mee en geven we gericht advies, bv mbt schoenen.