Baby
Bewegen
In de eerste 6 maanden leert uw baby gericht ergens naar kijken, grijpen, naar de zij rollen, evt al omrollen. Eerst is vooral het gezicht en de stem van mama en papa interessant. Ook richten jonge baby's zich vaker naar het licht. Ze ontdekken hun handjes en hun mond. Later worden ook speeltjes en muziekjes interessant en gaat uw kind dit verder onderzoeken door het vast te pakken en in de mond te stoppen. Tegen de leeftijd van 6 maanden is uw baby al veel aktiever dan in het begin en zal de omgeving van het bed en box of speelkleed meer gaan ontdekken. In die 6 maanden is de opbouw van buikligging heel belangrijk voor de motorische ontwikkeling.Welke problemen komen zoal bij ons terecht: prematuriteit (te vroeg geboren), overstrekken, motorische onrust (waardoor niet slapen of geen rust kunnen vinden), niet gaan focussen, voorkeurshouding, afplatting van het hoofd, passief op de rug blijven liggen, niet op de buik willen liggen, heupdysplasie (evt spreidbroek), erbse parese (uitval in een arm). Aanpassingen in bv zitje of autostoel bij gebruik van hulpmiddelen zoals een spreidbroekje.
Gedrag
In het eerste jaar is hechting tussen een baby en zijn ouders een van de belangrijkste dingen. Dichtbij uw baby zijn is dus heel natuurlijk en prettig. Al is het even wennen aan wat uw baby bedoelt met zijn geluidjes of huiltjes. U leert herkennen wanneer uw baby honger heeft, een vieze luier of slaap. Uw baby kan op zijn beurt vanaf ongeveer drie maanden beter personen herkennen en verschillende signalen differentiëren. Primaire reflexen worden langzaam vervangen door reacties op dingen die uw baby ziet, hoort of voelt. Bij baby’s die veel huilen kan een probleem in de prikkelverwerking oa een oorzaak zijn.
De meeste vragen aan ons in deze fase hebben ouders over: slapen, voeden, ritme, huilen en onrust.
Voeding en Gezondheid
In de eerste 6 maanden staat alles in het teken van het ontwikkelen van het spijsverteringskanaal. Voor het eerst gaat het kind zelf voeding verteren. Het is een wonderbaarlijk samenspel tussen moeder en kind waar door hormonen, reflexen, warmte, geborgenheid en rust, het aanbod van moedermelk wordt afgestemd op de vraag van de baby. In deze fase is borstvoeding het meest natuurlijke en bovendien het beste voor moeder en kind. In de eerste maanden komt de spijsvertering op gang en verwerkt het maag-darmkanaal de voeding. De juiste zuurgraad en afgifte van spijsverteringssappen zorgen voor een goede vertering van de moedermelk en bevorderen het groeiproces van het kind. Moedermelk is het beste voor het opbouwen van een uitgebreide gezonde darmflora. Een gezonde darmflora kan het kind zelfs levenslang bescherming bieden tegen ziekten. Soms wil of kan er geen borstvoeding worden gegeven (bv door medicijnen) of groeit het kind niet voldoende. Dan is flesvoeding het alternatief.
Ouders komen met hun baby bij ons voor oa ivm Darmkrampjes, spugen, groeiachterstand, voedselallergie, verminderde weerstand.
Communicatie
Eerst communiceert een kind nog niet bewust. Als ouders reageert u echter alsof dat wel zo is. Na verloop van tijd zal uw reactie ertoe gaan leiden dat uw kind wel bewust gaat communiceren. In de 1e maanden communiceert uw baby op basis van reflexen. Hij huilt, lacht, kijkt u aan, kijkt weg, beweegt of maakt geluid. Hij geeft hiermee zijn lichamelijke behoeften aan en reageert op uw stem of op geluiden in zijn omgeving. In dit stadium kunnen de momenten van contact heel intens zijn. Ook kunnen heel jonge baby’s al eenvoudige mond-en tongbewegingen imiteren. Vanaf een maand of 4 raakt uw baby steeds meer geïnteresseerd in anderen en neemt de wederkerigheid in het contact duidelijk toe. Hij begint zelf ook klanken te maken en met zijn stem te spelen. Uw baby vindt het erg leuk om zichzelf te horen. Zo maakt hij contact, maar oefent hij meteen zijn lippen, tong en mondspieren. Door te lachen en te brabbelen merkt u dat uw kind tevreden is, geniet, of een knuffel van u wil. Als u daarop reageert, beseft hij dat hij op die manier uw aandacht kan trekken. Kijkt hij langs u heen, dan is hij waarschijnlijk moe aan het worden. Als u als ouder deze bewegingen, geluiden en blikken van uw baby bestudeert, begrijpt u beter hoe hij zich voelt en wat hij wel of niet prettig vindt. Baby’s hebben al vanaf geboorte gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen om zich uit te drukken. Als er niet adequaat wordt gereageerd op zijn subtiele contactpogingen zal een baby “vragen” door te huilen. En ook dat doet hij op verschillende manieren. Oplettende ouders weten steeds beter wat de bedoeling is, honger, moe, aandacht vragen (ik ben wakker), verveling, pijn, ik heb het koud (of te warm), noem maar op.