Background Image

Fysiotherapie

Baby's en voorkeurshouding

Ongeveer 15-20% van de baby's krijgt een voorkeurshouding. Dat kan komen door bv lang in dezelfde houding ingedaald zijn in de baarmoeder. Meestal komt het echter doordat ze altijd op dezelfde manier gedragen worden, voeding krijgen of in bed of box naar een ding kijken. (Bv licht, een bepaald schilderij of naar de nabijheid van mama of papa.) Het gevolg daarvan is vaak ook een afplatting van het hoofd. Bij een klein percentage heeft de voorkeurshouding een andere oorzaak.
Al op het consultatiebureau worden folders meegegeven die adviseren hoe u het beste houding en beweging kunt afwisselen. Toch blijkt dat in praktijk niet altijd even gemakkelijk. Daarom komen we thuis kijken en adviseren hoe dit het beste werkt bij u en uw baby: wat is de juiste positie van het bed, de ligging in de box, de handigste manier van voeden en dragen. Hierdoor wordt juist de niet-voorkeurszijde gestimuleerd.
Daarnaast onderzoeken we uw kind natuurlijk. We kijken oa naar houding en beweging en of er evt een andere oorzaak kan zijn voor de voorkeurshouding. Ook geven we soms oefeningen die helpen om de voorkeurshouding te verminderen.