Background Image

Logopedie

Van vloeibare naar (half) vaste voeding

Het komt frequent voor dat baby’s problemen hebben met de overgang van borst naar fles of de overgang naar een andere voedingsstructuur. Een prelogopedist begeleidt ouders en hun baby’s bij de overgang van vloeibare voeding naar half vast en later naar vast voedsel als de kinderen blijven kokhalzen, hoesten en spugen.

3 maanden-van borst naar fles Veel vrouwen gaan weer werken als hun baby 3 maanden is. Hun baby zal dan ook uit de fles moeten drinken op momenten dat de moeder aan het werk is. Sommige baby’s hebben een duidelijke voorkeur voor de borst, kunnen niet drinken uit de fles of verslikken zich als ze uit een fles drinken. Een prelogopedist begeleidt ouders en hun baby bij het drinken uit de fles.
6 maanden- van fles naar lepel De meeste baby’s krijgen vanaf 4 maanden of bij volledige borstvoeding 6 maanden hun eerste hapje. Meestal is dat fruit of groentehap. Dit is half vaste voeding. Het is heel normaal dat een baby moet wennen aan het happen van een lepel en aan ander voedsel dan (moeder) melk. Sommige baby’s moeten hoesten of kokhalzen bij het eten van een lepel. Een prelogopedist begeleidt ouders en hun baby’s bij de overgang van vloeibare voeding naar half vast voedsel als de kinderen blijven kokhalzen, hoesten en spugen.
9 maanden- van half vast naar vast. Als baby’s ongeveer 9 maanden zijn hebben ze al kennis gemaakt met vast voedsel als, brood, kinderkoek, stukjes fruit etc. Als een baby moeite heeft met het eten, dus het leren kauwen van vast voedsel, kan een prelogopedist begeleiding bieden.